Σε διαδικτυακή τελετή που διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, απονεμήθηκαν βραβεία και έπαινοι σε μαθητές Δημοτικού (Ε & Στ τάξης), Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου, που συμμετείχαν στον 2ο Διακρατικό Μαθητικό Διαγωνισμό Παραγωγής Δοκιμίου. Ο Διαγωνισμός με θέμα την ΕΙΡΗΝΗ διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας (ΠΑ.Κ.Ε.Κ ΤΗΜΕΝΟΣ), του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτισμού Ιταλίας και το Συντονιστικά Γραφεία Εκπαίδευσης του Γιοχάνεσμπουργκ, της Κορυτσάς, των Βρυξελλών, του Μονάχου, του Λονδίνου, του Καΐρου και της Κωνσταντινούπολης, καθώς και το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Αντιπρύτανης Οικονομικών και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητής Γεώργιος Ιορδανίδης, ο Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ., κ. Παναγιώτης Πασσάς, οι συγγραφείς κ. Έρη Ρίτσου, κ. Ελένη. Πριοβόλου και ο κ. Francesco Colafemmina.

Τοποθετήσεις έκαναν η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ελληνικής Γλώσσας, καθηγήτρια Ελένη Γρίβα, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμού Ιταλίας, κ. Νίκος Φράγκος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Προξενείο της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ, κ. Γεώργιος Βλάχος.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Γ. Γραμματέας του ΠΑ.Κ.Ε.Κ ΤΗΜΕΝΟΣ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Αναστασία Ελισαίου.

Η εκδήλωση εξελίχθηκε σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνάντηση μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών από πολλά και διαφορετικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα της Ευρώπης και της Αφρικής που τους ενώνει η αγάπη για την Ελληνική Γλώσσα. Βραβεύτηκαν μαθητές/τριες που φοιτούν σε σχολεία της Κοζάνης, της Φλώρινας, του Κιλκίς, της Αλβανίας (της Χιμάρας, της Κορυτσάς, του Αργυροκάστρου, της Δερβιτσάνης, της Φοινίκης, της Λειβαδιάς), της Γερμανίας (του Μονάχου, της Βυρτεμβέργης, της Νυρεμβέργης), της Μεσσήνης Ιταλίας, του Λονδίνου, της Στοκχόλμης, της Γαλλίας, των Βρυξελλών, της Κωνσταντινούπολης, της Ν. Αφρικής, της Ζιμπάμπουε και του Καΐρου. Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από τους/τις συντονιστές/στριες Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης, κ. Δήμητρα Βασιλείου, κ. Ειρήνη Βερώνη, κ. Γιάννη Γιγουρτσή, κ. Φωτεινή Κολλάρα, κα Σπυριδούλα Μπέσση και δόθηκε η ευκαιρία για δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών ανάμεσα στους/στις εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν και τους/τις μαθητές/τριες που βραβεύτηκαν.