Ινστιτούτα
Ινστιτούτο Ινστιτούτο Αειφόρου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων
Institute of Sustainable Development and Management of Natural Resources
Το Ινστιτούτο Αειφόρου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας «ΤΗΜΕΝΟΣ» – ΠΑ.Κ.Ε.Κ. έχει ως έδρα την Φλώρινα.
Α. ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ
Το Ινστιτούτο Αειφόρου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων αποσκοπεί στην σύνδεση με την κοινωνία μέσω της προαγωγής γνώσης και ανάπτυξης βασικής και εφαρμοσμένης διεπιστημονικής έρευνας, αλλά και της αλληλεπίδρασης επιστημόνων από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, στο χώρο του περιβάλλοντος, της αειφορικής γεωργίας και της αγροδιατροφής, της αειφόρου ανάπτυξης και των φυσικών πόρων πάντα με την χρήση νέων τεχνολογιών.
Επιστημονικός Διευθυντής
Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας ΠΔΜ
Επιστημονική Επιτροπή
Ευάγγελος Καραγιάννης
Επίκουρος Καθηγητής ΤΓ ΠΔΜ
Μαλαματή Λούτα
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΗΜΜΥ ΠΔΜ
Ελένη Κασαπίδου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΓ ΠΔΜ
Ιωάννης Καζόγλου
Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Οι στόχοι ανάπτυξης του Ινστιτούτου είναι πολλαπλοί και επικεντρώνονται ενδεικτικά στους παρακάτω:
- Ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και μεθοδολογιών φιλικών προς το περιβάλλον, με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη αλλά και στόχο την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η κλιματική αλλαγή, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η μείωση της βιοποικιλότητας, κ.ά.
- Ανάπτυξη συνεργασιών ερευνητικού, εκπαιδευτικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα με άλλα ερευνητικά κέντρα και πάσης φύσεως οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού του ίδιου ή συγγενούς επιστημονικού ενδιαφέροντος.
- Δυναμική αναζήτηση χρηματοδοτήσεων από ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας, εκπαίδευσης, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, εξειδικευμένων υπηρεσιών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, περιφερειακής ανάπτυξης και διακρατικών συνεργασιών.
- Σύνδεση βασικής έρευνας με στοχευμένες εφαρμογές ιδίως στο χώρο της διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
- Η διοργάνωση συνεδρίων, επιστημονικών συναντήσεων, διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων και κάθε είδους εκδηλώσεων σχετικών με το αντικείμενο του Ινστιτούτου.
- Ευρύτερη συνεισφορά στην ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της χώρας.
Β. ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ
Το πλαίσιο δράσης του Ινστιτούτου συνοψίζεται στους ακόλουθους άξονες:
- Τεχνολογίες διαχείρισης προστασίας και ποιότητας υδάτινων πόρων
- Τεχνολογίες διαχείρισης και επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων
- Τεχνολογίες διαχείρισης και αξιοποίησης βιομηχανικών και αγροτικών αποβλήτων με έμφαση στην παραγωγή Βιομάζας-Βιοαερίου
- Χρήση νέων τεχνολογιών όπως Τεχνητή Νοημοσύνη και Δίκτυο των Πραγμάτων
- Διαχείριση αστικών απορριμμάτων και αστικού περιβάλλοντος
- Διαχείριση οικοσυστημάτων με έμφαση στα ορεινά και δασικά οικοσυστήματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Αγροτουρισμός και οικοτουρισμός μέσω της αξιοποίησης φυσικών και πολιτιστικών πόρων
- Διατήρηση-διαχείριση της Βιοποικιλότητας και αξιοποίηση των φυσικών πόρων με αειφορικό τρόπο
- Αειφορική Γεωργία και Κτηνοτροφία με την χρήση και νέων τεχνολογιών. Οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση της αειφόρου ανάπτυξης της υπαίθρου. Εφαρμογή αγροτικής και περιβαλλοντικής πολιτικής. Καινοτομία και βιώσιμη ανάπτυξη. Σχεδιασμός και αξιολόγηση επενδυτικών προγραμμάτων. Ανάπτυξη ορεινών και μειονεκτικών περιοχών
- Προϊόντα Αγροδιατροφής, τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, περιβαλλοντικό αποτύπωμα παραγωγής τους, βιοοικονομία και κυκλική οικονομία. Εφοδιαστική αλυσίδα αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Λειτουργία μεταποιητικών επιχειρήσεων στον κλάδο της αγροδιατροφής. Ανάδειξη της ταυτότητας και αξιοποίηση επώνυμων τοπικών προϊόντων.
- Ρύπανση περιβάλλοντος, τεχνολογίες προστασίας και αποκατάστασης περιβάλλοντος, περιβαλλοντικοί δείκτες
- Πράσινες προμήθειες και καινοτομία στην αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος
- Διαχείριση δικτύων και υποδομών της περιφέρειας (πχ δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας) και προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνάρτηση με την προστασία των φυσικών πόρων
- Διαχείριση ορυκτών πόρων και επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον