Πρόσκληση για συμμετοχή σε Webinar με τίτλο“ Δίκαιη Μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία: Ενέργεια, Κυκλική Οικονομία και σχετικές Δεξιότητες – Συνεργασίες μεταξύ των έργων DECISO, SEED και COALITION

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ Α.Ε.), σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στο διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2024, στις 14:30 στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου DECISO.

Γιατί να συμμετάσχετε:

Το webinar επικεντρώνεται σε θέματα αιχμής που αφορούν:

· Την ενεργειακή μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία,
· Τις προοπτικές της κυκλικής οικονομίας,
· Την ανάπτυξη σχετικών δεξιοτήτων, μέσα από τη συνεργασία κορυφαίων ευρωπαϊκών έργων όπως τα DECISO, SEED και COALITION.

Η εκδήλωση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για ενημέρωση, ανταλλαγή γνώσεων και δικτύωση με ειδικούς και φορείς που συμβάλλουν ενεργά στη δίκαιη μετάβαση και στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Ατζέντα

14:30 – 14:40: Χαιρετισμοί και συνοπτική παρουσίαση του έργου DECISO (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας)_Κα Κρέστου Αθηνά

14:40 – 14:50: Παρουσίαση πιλοτικού έργου παραγωγής θερμικής ενέργειας από υπολειμματική βιομάζα και προκλήσεις (ΔΕΤΕΠΑ)_ Καραμάρκος Κων-νος εκ μέρους ΔΕΤΕΠΑ ΑΕ .

14:50 – 15:05: Εκπαίδευση και κατάρτιση για βιώσιμη ενέργεια: Ο ρόλος των Κέντρων Επαγγελματικής Αριστείας (Project SEED) _Κα Μαντέλα Ευριδίκη

15:05 – 15:20: Ενεργειακή στρατηγική και προοπτικές (Project COALITION)_Κ. Κετικίδης Βαλάντης

15:20 – 15:30: Συζήτηση, ερωτήσεις, συμπεράσματα και επόμενα βήματα

· Συντονιστής συζήτησης: Κ. Καραμάρκος Κων/νος, Σύμβουλος Στρατηγικής

Σας περιμένουμε να συνδεθείτε και να συμμετάσχετε ενεργά σε μια ουσιαστική συζήτηση για τη μετάβαση στη νέα εποχή της ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας.

Για την εγγραφή σας και περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο DECISO Project.

Μία ημέρα πριν τη διενέργεια του webinar θα σας αποσταλεί σύνδεσμος συμμετοχής.

Σύμπραξη Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και AHEPA για τη Διεθνοποίηση και Προώθηση της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού

Με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας, της διεθνοποίησης και την ανάδειξη της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας υποδέχθηκε τον Ύπατο Πρόεδρο της οργάνωσης AHEPA, κ. Σάββα Τσιβίκο, συνοδευόμενο από τον Ύπατο Κυβερνήτη Ευρώπης ΑΔ. Κώστα Βαρσάμη και τον Ανώτατο Πρόεδρο Καναδά τον κ. Μανώλη Κώνστα.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητής κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους της AHEPA, τόνισε την ανάγκη για ένα ίδρυμα  εξελισσόμενο και πιο εξωστρεφές, με βασικούς πυλώνες τη διεθνοποίηση και τη δικτύωση. Υπογράμμισε τη σημασία του αναπτυξιακού ρόλου του Πανεπιστημίου στη Μετάβαση, τονίζοντας τη συμβολή του στην τοπική ανάπτυξη, αλλά και την προσφορά του σε ακαδημαϊκή εμπειρία υψηλού επιπέδου. Επιπλέον, επεσήμανε τη στρατηγική σημασία σύνδεσης με διεθνή πανεπιστήμια μέσα από  ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών.

Για τους τομείς συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της AHEPA μίλησε ο κ. Σάββας Τσιβίκος ενώ εξέφρασε την πρόθεση της οργάνωσης να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας, επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο της AHEPA στην προώθηση ελληνικών θεμάτων, γλώσσας και πολιτισμού σε Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη μέσα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Από την πλευρά της η Αντιπρύτανις Εξωστρέφειας, Διεθνών Σχέσεων και Ολιστικής Μέριμνας, καθηγήτρια κ. Ελένη Γρίβα, παρουσίασε το έργο και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος, δίνοντας έμφαση στο Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας ΤΗΜΕΝΟΣ, το οποίο λειτουργεί τα τελευταία πέντε χρόνια με ιδιαίτερα σημαντική δράση. Τόνισε τη σημασία του ομογενειακού ελληνισμού και υπογράμμισε ότι η διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Πανεπιστημίου. Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας κοινών αξόνων συνεργασίας, ώστε το Πανεπιστήμιο να συνδεθεί ακόμα πιο στενά με την AHEPA για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο.

Η AHEPA αποτελεί μια διεθνή οργάνωση με περισσότερα από 400 παραρτήματα σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ευρώπη με περισσότερα από 40.000 μέλη παγκοσμίως, που εργάζεται για την προώθηση ελληνικών ζητημάτων και ενίσχυση της ομογένειας. Έχοντας καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς, συνεισφέρει σημαντικά στη διάδοση της ελληνικής ταυτότητας διεθνώς.

Η συνάντηση αυτή αποτελεί την απαρχή μιας συνεργασίας που αποσκοπεί στη δημιουργία νέων προοπτικών σε ζητήματα διεθνοποίησης και προώθησης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην ορογένεια, με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.