Το Ινστιτούτο Πολιτικής Προστασίας και το εργαστήριο MaterLab του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο 5h Annual Political Dialogue

Το Ινστιτούτο Πολιτικής Προστασίας και συνεργάτες του Εργαστηρίου MaterLab του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχαν στo 5th Annual Political Dialogue που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Συνοχής και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Σλοβενίας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στον Δήμο Velenje της Σλοβενίας.

Ο καθηγητής των Χημικών Μηχανικών και Διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Ιωάννης Μπακούρος υπήρξε ένας από τους κεντρικούς ομιλητές κατά τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης και παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα του έργου Sitrans και ειδικότερα τα βήματα και τα στάδια που ακολουθήθηκαν για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παρατηρητηρίου Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης.

Τονίστηκε η σημασία ενός αποτελεσματικού μοντέλου διακυβέρνησης το οποίο να συνοδεύεται από τον μηχανισμό επιστημονικής παρακολούθησης, ανάλυσης, αξιολόγησης και διαμόρφωσης τεκμηριωμένων προτάσεων πολιτικής.

Στο πρότυπο αυτό, προτάθηκε μηχανισμός καταγραφής και παρακολούθησης των οικονομικών και κυρίως κοινωνικών ζητημάτων και αποτύπωσης των επιπτώσεων και των συσχετισμών κατά τη διαδικασία μετάβασης ώστε να υπάρξουν έγκαιρα πολιτικές δράσης και χάραξης προτεραιοτήτων. Η πρόταση καταγράφηκε καθώς συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον και επίκειται η στοχευμένη προώθηση αυτής σε κεντρικό Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το πρόγραμμα περιελάβανε δύο ημέρες αναλυτικών παρουσιάσεων των στρατηγικών και των πολιτικών συζητήσεων σχετικά με το τι αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες που βρίσκονται σε φάση απολιγνιτοποίησης καθώς και η Ε.Ε στην πορεία τους προς  την κλιματική ουδετερότητα και το πώς η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να προχωρήσει ουσιαστικά, με δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο. Επιπλέον, υπήρξε παρουσίαση των περιοχών, των βιομηχανικών υποδομών και των ανθρακωρυχείων που μετετράπησαν σε επιχειρηματικές περιοχές, ενεργειακούς χώρους και χώρους πολιτιστικής σημασίας.

Το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Τεχνών συμμετέχει στο Φεστιβάλ Stereoma του MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών με έργα φοιτητών και φοιτητριών πάνω στη θεματική «Ροή»

Το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας «ΤΗΜΕΝΟΣ», συμμετέχει στο Φεστιβάλ Stereoma του MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών με έργα φοιτητών και φοιτητριών πάνω στη θεματική «Ροή».

Το 2o Φεστιβάλ Ηλεκτροακουστικής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών σε επιμέλεια Ειρήνης Παπακωνσταντίνου, πραγματοποιείται στο διάστημα 20 Σεπτεμβρίου – 27 Οκτωβρίου 2024, στο MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στη Θεσσαλονίκη. Το Φεστιβάλ επιχειρεί να εστιάσει στην ηχητική έκφραση και στη διαχρονική αλλά και καθηλωτική επίδραση του ήχου.

Καλλιτέχνες: Voltnoi Brege, Γιώργος Δρόσος, MAENADS (Ελένη Ικονιάδου, Αλίκη Λευθεριώτη), Ηλέκτρα Μάιπα, Pedro Oliveira, Μαρία Πασχαλίδου, Anna Raimondo, Andrey Smirnov, Βασίλης Ψαρράς, Raed Yassin, Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Τεχνών (Αθανάσιος Λάζαρης, Δέσποινα Ταμβάκη, Κλεάνθης Κομματάς, Λάμπρος Τσιαμπάσας, Νάσια Καρατσιράκη, Αδαμαντία Λέα Καββαδία, Ελισσάβετ Ζάρρη, Θεοδότη Αγγελάκη, Μαρία Αδάμου, Μίρα Μαρία Μαρωνίτη).

Επιμέλεια έργων του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Τεχνών: Αγγελική Αυγητίδου, Μαρία Βαρελά, Σοφία Παπαδοπούλου.

Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Τεχνών https://ucri.uowm.gr/instintouta/institouto-optikoakoustikon-technon/

Φεστιβάλ Stereoma https://www.momus.gr/exhibitions/2o-festibal-ilektroakoystikis-moysikis-kai-optikoakoystikon-tehnon-stereoma

Ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα «Παίζω και Επικοινωνώ στην Ελληνική Γλώσσα» για ομογενείς μαθητές/τριες

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και οι τέσσερις περίοδοι του εκπαιδευτικού προγράμματος «Παίζω και Επικοινωνώ στην Ελληνική Γλώσσα», που διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου project που απευθύνεται σε μαθητές της ομογένειας από διάφορες χώρες και ηπείρους, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν σε τέσσερις κατασκηνωτικές περιόδους από τον Δήμο Αθηναίων.

Τον γενικό συντονισμό του προγράμματος είχε η Αντιπρύτανις Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Ολιστικής Μέριμνας, καθηγήτρια Ελένη Γρίβα, ενώ στον ακαδημαϊκό συντονισμό συμμετείχαν ο Επίκουρος Καθηγητής Μενέλαος Τζιφόπουλος, η υπ. Διδάκτορας Χρυσάνθη Μάρκου, η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ελένη Κοροσίδου, ο Διδάκτορας Σπύρος Μπούρας και ο Γιάννης Μπουνόβας, μέλος ΕΔΙΠ του ΠΔΜ.

Το σημαντικό αυτό project στόχευε στη μετάδοση της ουσίας και της μαγείας του ελληνικού καλοκαιριού στα παιδιά, δημιουργώντας ανεξίτηλες αναμνήσεις και ισχυρούς δεσμούς με τον τόπο καταγωγής τους. Κατά τις τέσσερις κατασκηνωτικές περιόδους, 22 μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές/φοιτήτριες της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΠΔΜ πραγματοποίησαν εκπαιδευτικά παιχνίδια, βιωματικές δραστηριότητες, πολιτισμικές δράσεις και δημιουργικά εργαστήρια, προσφέροντας στους/στις ομογενείς μαθητές/μαθήτριες από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο, τη Βραζιλία, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, τη Νότια Ιταλία, την Ιορδανία και την Αλβανία την ευκαιρία να γνωρίσουν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.

Οι μαθητές/μαθήτριες των τριών πρώτων περιόδων φιλοξενήθηκαν στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων, ενώ εκείνοι της τέταρτης περιόδου στις κατασκηνώσεις της ΧΑΝΘ, στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Εκεί, πέρα από τις εκπαιδευτικές δράσεις, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μοναδική εμπειρία σε ένα περιβάλλον που ενίσχυε τη συλλογικότητα, τη συνεργασία και τη διαπολιτισμική επικοινωνία.